Ritueel slachten in héél Frankrijk

Voor vele Nederlanders is dit een gevoelig onderwerp. Niet voor niets is er in juni 2011 in de tweede kamer in Nederland met een hele grote meerderheid (116 tegen 30 stemmen) gestemd voor het slachten met verplichte  verdoving.

Vele Nederlanders willen geen vlees van dieren die intens geleden hebben voor ze geslacht zijn. Zo ook de meeste fransen niet.  Wat zou je er dan van denken dat in Frankrijk meer dan de helft (51 %)  van alle dieren onverdoofd geslacht worden. Voor schapen ligt dit percentage nog hoger, namelijk op 80 %.  En wist je dat in Ile de France, dus de regio rond Parijs alle dieren onverdoofd worden geslacht. Deze cijfers zijn te lezen in  een officieel rapport van 2011 van de Raad voor Voedsel, Landbouw en Platteland.

Ook blijkt dat het vlees van halal geslachte dieren in het traditionele circuit terecht komen. Het vlees wat je dus in de supermarkt koopt in de normale schappen kan van een ritueel geslacht dier komen. Islamieten  (die voor slechts 7,2  % deel uitmaken van de franse bevolking) eten alleen bepaalde delen van het dier. De rest moet dus elders op de markt worden verkocht. De consument kan niet kiezen. Het etiket geeft namelijk geen informatie over hoe een dier is geslacht.

In 2012 ging er een petitie in omloop. Het signaal van de bevolking is duidelijk: 85 % vindt het van essentieel belang dat dieren verdoofd worden voor de slacht. 71% pleit voor duidelijke etikettering over de manier van slachten, en zelfs 58 % is bereid geen vlees meer te kopen als ze zouden weten dat dit van ritueel geslachte dieren zou komen. Op 28 maart 2014 vond er een manifestatie plaats tegen de plannen van de bouw van een nieuw slachthuis voor onverdoofd slachten in Guéret, in de Limousin.  Het was een groot succes voor de dieren. De bouwplannen gaan niet door.

Het is dus duidelijk dat ook de franse consument kiest voor stress- en pijnloos slachten. Begin 2014 heeft Brigitte Bardot de Franse President  gevraagd wat zijn plannen zijn hieromtrent voor de toekomst. Voor François Hollande is het antwoord simpel: er komt geen verandering in de wet met betrekking tot het onverdoofd slachten. (Bron: Internet site van de Fondation Brigitte Bardot)

Zoals vaak hier in Frankrijk, gaat de overheid aan de mening van de franse bevolking voorbij. De politiek, in dit geval de president, bepaalt en je moet je er maar bij neerleggen.

Daarom ons pleidooi: Zeg deze zomer eens NEE! tegen Frankrijk. 

Wil je verder helpen dan kan je één van de petities tekenen die staan op deze pagina .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

by choosing another holiday destination this summer !

%d bloggers like this: