De Jacht

Datum: 1 juni 2014

Van alle landen van West-Europa, is Frankrijk het land met het grootste aantal bejaagbare wilde diersoorten, en ook het land waar het langst gejaagd mag worden. Bovendien zijn in Frankrijk veel meer jachtmethoden toegestaan waarvan sommige heel erg gewelddadig en bloederig zijn, zoals het uitroken en het uitgraven. Na een lange tijd  van enorme stress door jagers of honden te zijn opgejaagd in hun hol, worden ze uiteindelijk beschoten, wordt de nek omgedraaid, worden ze met de klap van een schep op het hoofd  doodgeslagen, of soms worden ze zelfs nog levend voor de honden gegooid.


Pas op: deze film toont beelden die kunnen schokken!

Het uitgraven van wild is in veel europese landen zoals Nederland en België bij de wet verboden.

DE VOS

De vos valt onder de categorie “bejaarbaar wild” in Frankrijk en heeft het het ergst te verduren. Volgens de franse wetten is het de jagers toegestaan hem op alle mogelijke manieren en gedurende een ongewoon lange periode te bejagen, waarbij dus wordt afgeweken van de algemene regels van de jacht:
– Hij mag normaal beschoten worden tijdens het gewone jachtseizoen,
– Na besluit van de “préfect” mag er ook vanaf 1 juni op hem gejaagd worden,
– En hij heeft het “voorrecht” tot 31 maart te mogen worden opgejaagd met honden gedurende de zogenaamde kloppenjacht.

Dus als je dit uitrekent zou het arme dier amper 2 maanden respijt krijgen om in de maanden april en mei kleintjes te krijgen, ware het niet dat naast deze status “bejaagbaar wild” de vos in de wet ook wordt geclassificeerd als “ongedierte”. Hij heeft deze status op het hele franse territorium met uitzondering van Parijs en Corsica. Dit betekent dus in theorie dat de vos het hele jaar door mag worden beschoten, gelokt, gevangen, uit z’n hol mag worden uitgerookt of opgegraven.

In het noorden van Frankrijk, om precies te zijn in “Nord-Pas-de-Calais”, maken ze er een speciaal evenement van, een jachtfestijn onder de stoere cowboynaam “Ch’tis fox days”, waar dus alle mogelijke jachtmiddelen mogen worden aangewend.

1546408_621925521206424_711106377_n

Ieder jaar vindt daar een massale uitroeiing plaats van vossen. Over de jaren 2012 – 2013 werden zo’n 6.500 dieren gedood. “Ch’tis fox days” vond ook dit jaar plaats, in februari, maar door een grote manifestatie mede georganiseerd door ASPAS, een stichting voor het behoud van wilde diersoorten, en al jaren in de bres voor de vos, is de schade beperkt gebleven tot de dood van “slechts” 30 vossen.

renard-braco

De opkomst van de manifestatie was enorm groot. Meer dan 1.500 manifestanten kwamen in het weekend voor de geplande jacht in Lille bijeen om hun ongenoegen en protest te uiten.

094

En het heeft effect gehad. De “garden party” van de jagers ging niet door en het ziet er naar uit dat er in de toekomst geen nieuw jachtfeest meer zal worden gehouden. Een uitgebreide reportage van de manifestatie is hier te vinden.

Maar we zijn er nog lang niet. Zolang de vos in de wet wordt gezien als “ongedierte” blijft de jacht op de vos het hele jaar door legaal, met alle middelen die jagers er maar voor willen aanwenden. En daar moet wat aan gedaan worden. ASPAS gaat ervoor. En wat doet U?

Laat het Noorden van Frankrijk eens links liggen en kies dit jaar liever voor een “diervriendelijk” departement.

Lees meer over de campagne van ASPAS voor de bescherming van de vos hier.

De petities vind je hier .

 DE DAS 

Met de das is het al niet veel beter gesteld in Frankrijk. In Frankrijk leven naar schatting zo’n 80.000 dassen. Ze hebben de twijfelachtige eer te behoren tot het zogenaamde niet-schadelijk wild. Dat betekent dat de Franse das bejaagd mag worden tussen 15 september en 15 januari. Dassen mogen in die periode worden geschoten of uitgegraven. Daarnaast kan de Prefect (hoofd van een departement) machtigingen verlenen voor het uitgraven van dassen vanaf 15 mei
tot 15 september. Ook kan hij toestemming verlenen voor het strikken van dassen.
Ten slotte kan de das bijna het hele jaar bejaagd worden als er klachten zijn over ‘schade’ of ‘vernieling’. Alleen vanaf 31 januari tot 15 mei is de jacht gesloten en wordt de das even rust gegund om jongen groot te brengen.  Jonge dassen lopen echter vanaf 15 mei alsnog het risico wees te worden en onverzorgd achter te blijven.

Midden in Frankrijk ligt Saint Bonnet de Tronçais, in het departement Allier in Auvergne tussen Orléans en Clermont-Ferrand, een idyllische vakantiebestemming. Toeristen die er komen, hebben er echter waarschijnlijk geen weet van wat zich daar jaarlijks in mei in het bos afspeelt.
Het fôret de Tronçai is dan het toneel van internationale wedstrijden in het uitgraven van dassen en vossen. In 2006 haalden 30 teams uit Frankrijk en België 50 dassenburchten overhoop. Bij deze wedstrijden worden de dassen niet gedood, maar brengen de gravers ze naar plekken waar ze vrijwel zijn uitgestorven. Daar worden ze dan losgelaten om waarschijnlijk als verkeersslachtoffer te eindigen. Om deze vertoning te rechtvaardigen dragen de jagers de gebruikelijke argumenten aan: de dassen zouden schade toebrengen aan de landbouw. Dit dassen uitgraven gebeurt in een periode waarin de
jongen nog afhankelijk zijn van hun moeder.

Lees meer over het lot van de das in Frankrijk in dit artikel van Das & Boom (artikel helemaal onderaan de nieuwsbrief) .

Laatste nieuws: een klacht is ingediend door een franse burger bij de Raad van Europa over de illegale jacht en uitroeïng van de das.  Je kunt de klacht hier lezen.

De klacht is in de bijeenkomst van 4 april 2014 in Raad van Europa besproken (pagina 18 van het rapport) maar door gebrek aan informatie van de kant van de Franse overheid is een besluit hierover uitgesteld tot de volgende bijeenkomst die in december plaats zal vinden.

Meer later over de wolf in Frankrijk….

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

by choosing another holiday destination this summer !

%d bloggers like this: